-Na cestě za poznáním-

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Pusťte děti do kuchyně: pečené kuře

Dcerky se mi rády motají v kuchyni a chtějí pomáhat. A někdy již chtějí vařit úplně samy. Začala jsem proto vymýšlet recepty tak jednoduché na přípravu, aby je (zakrátko) zvládly opravdu samy. I to řadím mezi benefity domácího vzdělávání – že mne mohou pozorovat při každodenních činnostech, přirozeně se do nich zapojovat a učit se jim.

Dnešní recept je inspirovaný četbou Letopisů Narnie, konkrétně knihy Princ Kaspian. Medvědí maso, jako v knize hrdinové Petr, Zuzana, Edmund, Lucie a trpaslík Dýnil, nemáme momentálně k dispozici, tak jsme jablkem nacpali kuře. A přidali jsme k němu pod poklici do pekáče i brambory, abychom přípravu jídla zjednodušili úplně maximálně.

Tak si hoďte nohy na stůl (zasloužíte si to, ne, že ne!) a nechte děti, ať se činí. 😎

Dýnilovo pečené kuře s brambory z jednoho hrnce

Suroviny

Pro 4 strávníky budete potřebovat:

  • 2 cibule
  • olivový olej
  • sůl
  • 800 g brambor
  • 4 stroužky česneku
  • 1 kuře
  • 1 – 2 jablka
  • sáček mražené “baby” zeleniny

Postup

  1. Předehřejte troubu na 240 °C. Dno pekáče či zapékací mísy vymažte 2 lžícemi olivového oleje.
  2. Cibuli oloupejte a nakrájejte na silné plátky, prsty rozdělete na kroužky, posypejte dno pekáče a osolte.
  3. Brambory oškrábejte, nakrájejte na přibližně stejně silné kostky a přidejte na cibuli. Česnek oloupejte a vložte mezi brambory. Osolte a pokapejte olivovým olejem.
  4. Celé kuře omyjte a osušte, osolte zvenčí i zevnitř. Jablka opláchněte, překrájejte na čtvrtky a nacpěte do kuřete. Konce stehen překřižte a svažte přírodním provázkem k sobě. Kuře položte do mísy na brambory a potřete lžící až dvěma olivového oleje. Přiklopte víkem a vložte do nahřáté trouby.
  5. Pečte bez otvírání hodinu. (Pokud máte nutkání troubu otevírat a obsah pečicí mísy kontrolovat, zahrejte si u kuchyňského stolu Spící královny. 😉 )
  6. Odklopte víko a kuře ještě 10 minut zagrilujte (pečte se zapnutým horkovzduchem a horním ohřevem).
  7. Vyndejte pekáč z trouby ven, znova přikryjte a nechte před podáváním hotové jídlo 10 – 15 minut odpočinout.
  8. Mezitím ve větším hrnci přiveďte vodu k varu a osolte ji, jako když vaříte špagety. Vsypejte mraženou zeleninu a povařte na skus 2 – 3 minuty.
  9. Podávejte s úsměvem a plně si vychutnejte společné jídlo.

“Objevení nového jídla znamená pro lidské štěstí víc, než objevení nové hvězdy.” Anthelme Brillat-Savarin

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
0 Komentáře
Inline Feedbacks
View all comments