-Na cestě za poznáním-

Generic selectors
Exact matches only
Search in title
Search in content
Post Type Selectors

Připrav vejce o skořápku

Připrav vejce o skořápku, ale oloupat ho nesmíš! Že to zní jako úkol pro princeznu Koloběžku? Možná. Anebo pro malého badatele, v kterém pokus s nafukováním balónku bez foukání pusou zažehl jiskru zájmu o chemii a pokusy všeho druhu.

Zelená knížka pokusů

Stísněná mezi ostatními knihami v knihovně, útlá a nenápadná knížečka Naše planeta z řady Zábavných pokusů pro zvídavé děti čekala na svou chvíli slávy, která přišla právě dnes. Podtitul knížky zní Abeceda ekologie, je tedy nasnadě, z jakého soudku pokusy jsou. Pokud chcete proniknout s malými dětmi do tajemství recyklace papíru, tání ledovců či bioenergie, zde najdete nenáročnou inspiraci.

Ze všech 13 pokusů jsem pro dnešní den vybrala ten, na který jsem měla všechny potřeby – vejce a ocet – po ruce a který nevyžadoval sáhodlouhé přípravy. V knížce má titul “Přírodní rozpouštědlo”.

Připrav vejce o skořápku bez loupání

  1.  Uvařte vejce natvrdo. Již to samo o sobě je skvělé si s dětmi vyzkoušet, protože se tak naučí věc opravdu praktickou, v reálném životě uplatnitelnou. 😉 Pokud máte ve zvyku vkládat vejce do vařící vody a nechcete riskovat opařeninu, zkuste na to jít jako my: Vejce vložte do kastrůlku, zalijte studenou vodou a přiveďte k varu. Ve chvíli, kdy vejce projde varem, plotýnku vypněte, hrnec z ní odstavte a na minutce nastavte 10 minut. Po zaznění zvonění horkou vodu slijte do dřezu a vejce zalijte vodou studenou.
  2. Vložte vejce do sklenice a zalijte octem. V návodu byl uveden bílý ocet z ječmene. Ten doma nemám, a tak jsem použila klasický ocet kvasný lihový.
  3. Čekejte. V původním postupu je napsáno “Počkej několik hodin. Co se stalo? Vejce nemá skořápku – ocet ji úplně rozpustil!” Nejsem si jistá, kolik hodin je několik. K této chvíli jich uplynulo odhadem již šest a vejce skořápku stále má.
    Bylo však zajímavé pozorovat okamžitou reakci, ke které začala docházet ihned po zalití vejce octem: Z vejce začaly unikat bublinky po celém jeho povrchu, který přišel do kontaktu s octem (tedy kromě špičky, vyplněné vzduchovou kapsou, vykukující nad hladinu). Proudění bublinek z vejce do octu dokonce vejce rozpohybovalo. A na hladině se vytvořila pěna.

O tom, jak celý pokus dopadl – jestli vejce opravdu přišlo o skořápku bez loupání – a zda se někdo odvážil vejce ochutnat, vás budu informovat zítra aktualizací tohoto článku.

AKTUALIZACE: Ani po 24 hodinách od ponoru vejce do octu se jeho vzhled nezměnil, jen bublinky už téměř neunikaly. Vytáhla jsem jej proto s dcerkami z lázně a shledaly jsme, že povrch vejce – krom neponořené špičky – je měkký, gumový. Vajíčko bylo možné napíchnout na vidličku a hladce rozkrojit! (Foto pro důkaz doplněno do galerie.) Ze skořápky zbyla jen barva na povrchu vejce, která šla seškrábnout. Když se jej manžel odvážil ochutnat (čest jeho kuráži!), naznal, že je tak kyselé, že na druhé sousto už chuť nemá.

„Ultimátní pravda… Pokud je vajíčko rozbito vnější silou, život končí. Pokud je rozbito vnitřní silou, život začíná. Najdete všechny poklady života, všechna tajemství života uvnitř vás. Přestaňte hledat venku. Rozbijte vejce zevnitř, nechte život začít.“ Ralph Smart

0 0 votes
Article Rating
Subscribe
Upozornit na
guest
2 Komentáře
Nejnovější
Nejstarší Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
Martina
Martina
3 let před

Zkoušeli jsme to před nějakou dobou se syrovým vajíčkem. Do druhého dne z něj byl perfektní hopík? Bezvadný pokusy ?